Este demonstrat stiitific ca anumite culori pot avea o influenta asupra pshihicului uman. De aceea, alegerea culorilor pentru designul interior ar trebui facuta cu atentie alegand doar nuantele care au o influenta pozitiva de calmare sau de creare a unei stari de bine. Bucataria este camera unde petrecem destul de mult timp atat dimineata cat si dupa-amiaza sau seara. Psihologii sunt de parere ca o alegere incorecta a paletei de culori pentru decorul din bucatarie poate avea un efect negativ asupra moralului si psihicului unei persoane.
Astfel, nuantele mobilierului, a elementelor decorative sau a corpurilor de iluminat vor trebui alese dupa intelegerea efectelor pe care acestea le pot avea asupra psihicului uman.
In acest articol vom incerca sa clarificam influentele culorilor din designul interior asupra emotiilor, senzatiilor si perceptiilor unei persoane. Vom atasa si o colectie de fotografii, din care speram ca va veti putea inspira pentru a crea in bucatarie o atmosfera relaxata si confortabila asa cum va doriti.
Afla si cateva idei de amenajare pentru bucatarii mici – inspiratie supercreativa
Bucatariile cu decoruri in culori vii sunt foarte populare in aceasta perioada, datorita designului elegant si modern. Acestea vor putea sa influenteze starea de spirit atat prin culoare cat si prin tonuri, luminozitate sau saturatie. Puteti sa creati o anumita atmosfera nu numai printr-o singura culoare ci si prin combinarea armonioasa a mai multor nuante. Cu ajutorul tonurilor mai inchise sau mai deschise veti putea sa obtineti diferite efecte vizuale care sa puna in valoarea decorul si modul de organizare a bucatariei.
Asa cum probabil stiti, nuantele mai deschise vor extinde campul vizual, facand bucataria sa para mai mare decat este iar cu ajutorul culorilor inchise veti putea obtine un decor armonios, confortabil si primitor.
Conform psihologilor, nuante precum portocaliu, turcoaz si rosu utilizate in bucatarie pot sa creasca apetitul persoanelor care stau in aceasta camera iar combinatiile de roz si gri au un efect diametral opus. Astfel, daca doriti sa scapati de kilogramele in plus incercati sa decorati bucataria cu diferite nuante de roz si gri care va vor reduce pofta de mancare si nevoia de gustari intre mese.
Inspiratie: Bucatarii roz – cele mai frumoase interioare: elegante, dulci, atractive
Atunci cand alegeti coloristica pentru bucatarie trebuie sa luati in considerare si nivelul de lumina naturala din camera. O bucatarie cu o luminozitate buna va putea folosi culori precum albastru, verde, sau violet. O bucatarie aflata intr-o zona mai umbroasa va avea nevoie de nuante mai calde precum bej, alb, ocru sau crem.
Culoarea rosie este recunoscuta pentru proprietatile sale care pot avea atat efecte stimulative cat si deranjante. De acea o bucatarie cu un decor in nuante de rosu sau violet este mai potrivit pentru persoanele melancolice. Firile temperamentale ar fi bine sa nu foloseasca un astfel de design deoarece le poate provoca un anumit nivel de stres.
In general, nu este foarte indicat sa experimentati diferite combinatii de culori in bucatarie, mai ales daca aceasta nu are dimensiuni foarte mari. Daca va plac culorile vii si vibrante si doriti sa le folositi in decorul din bucatarie, cea mai buna solutie este sa alegeti nuante mai pale. In acest fel, culorile dumneavoastra preferate va vor umple de energie pozitiva fara sa devina deranjante din cauza unei luminozitati sau saturatii excesive.
Vezi si: Modele insule cu etajere pentru bucatarii moderne
In continuare va vom prezenta efectele pe care le pot avea asupra pshihicului cele mai importante 10 culori pe care le puteti utiliza in designul bucatariilor:
1. Bucatarii cu decor rosu
Culoarea rosie este considerata una din cele mai vii, tonice si atragatoare culori. Cu toate acestea, nu toate persoanele stiu ca nuantele de rosu pot sa creasca atat apetitul dar presiunea sanguina imbunatatind in acelasi timp tonusul muscular. Nu subestimati infulenta pe care o culoare o poate avea asupra starii fizice si mentale a unei persoane deoarece acest lucru a fost demonstrat prin mai multe studii pe parcursul anilor.
Potrivit psihologilor, bucatarii rosii sunt potrivite pentru persoanele increzatoare in fortele proprii si care au o vionta de fier. Aceste persoane sunt adesea spontane dar pot fi si impulsive. Un decor dominat de culoarea rosie poate fi benefic pentru aceste persoane care insa nu vor trebuie sa tina o dieta sau un regim de slabit.
2. Bucatarii cu decor gri
Culoarea gri a inceput sa fie din ce in ce mai apreciata in ultimii ani, fiind destul de des folosita in designurile interioare, inclusiv pentru bucatarii. O bucatarie gri are un decor modern si elegant fiind in acelasi timp extrem de practica. Nuantele de gri pot varia de la argintiu la gri metalizat putand sa fie combinate usor cu albastru, portocaliu, rosu, roz sau bej. Daca veti alege cu grija tonurile si saturatia, o bucatarie gri va fi intotdeauna eleganta si in voga. Nuantele gri in bucatarie vor aduce mai mult calm si relaxare, putand sa fie utilizate de persoanele care sunt mai stresate la servicu.
3. Bucatarii cu decor portocaliu
Culoarea portocalie este una din cele mai potrivite nuante daca doriti sa creati un spatiu confortabil si relaxant, unde sa puteti sa luati masa sau sa discutati cu familia sau prietenii. Acesta este motivul pentru care multe cafenele si restaurante aleg decoruri interioare in care portocaliul este culoarea de baza. Aceasta culoare exprima miscare, comunicare si dinamism, un astfel de decor fiind o alegere excelenta pentru persoanele care sunt active si traiesc viata foarte intens. Vezi si mai multe imagini cu bucatarii portocalii
4. Bucatarii cu decor galben
O bucatarie cu decor galben va fi intotdeauna confortabila, primitoare si calduroasa. Daca veti lua micul dejun intr-o astfel de bucatarie va veti incarca cu energie pentru intreaga zi, chiar daca vremea este ploioasa sau friguroasa. Potrivit psihologilor culoarea galbena poate fi considerata o adevarata muza pentru persoanele creative, stimuland testele si experimentele noi inclusiv cele culinare.
Culoarea galbena are numeroase nuante de la galbenul intens la cel pastelat. Daca nuanta de galben este prea puternica aceasta poate sa deranjeze sau chiar sa induca o stare de anxietate. De aceea, daca doriti sa folositi un decor galben in bucatarie, alegeti cu grija nuantele sau incercati sa le combinati pentru a crea un echilibru.
5. Bucatarii cu decor verde
Este recunoscut faptul ca verdele are un efect placut si linistitor pentru ochiul uman. Inconjuruandu-va de un design interior in diferite nuante de verde va veti simti mai confortabil si protejat. Inca din cele mai vechi timpuri culoarea verde a simbolizat viata, energia si renasterea. De aceea un decor verde va fi unul armonios si relaxant, care va va proteja de stres si de grijile din timpul zilei.
Un decor verde este potrivit pentru persoanele care studiaza sau au un nivel ridicat de stres. De se considera ca verdele are un efect reconfortant, imbunatatind atat mentalul cat si fizicul. – Iata aici 10 bucatarii decorate in culoarea verde
6. Bucatarii cu decor bej
Culoarea bej este considerata calma si neutra astfel ca folosind diferite nuante veti putea avea un decor armonios si elegant. O mobila de bucatarie bej, la fel ca si cele in diferite nuante de verde sunt foarte practice si usor de amenajat. Intr-o astfel de bucatarie va veti simti calm, relaxat si increzator in fortele proprii. In plus, bejul se poate combina foarte usor cu numeroase culori precum gri, maro, portocaliu, burgund sau verde fistic.
7. Bucatarii cu decor violet
Culoarea violet este considerata atat o culoare indrazneata dar si calmanta. In mod traditional culorii violet ii sunt atribuite si anumite proprietati mistice. In plus, se spune despre culoarea violet ca este simbolul puterii si a bunastarii. In acelasi timp, aceasta culoare este asociata adesea cu senzualitatea. Daca este accesorizata cum trebuie, o bucatarie violet poate sa fie cu adevarat eleganta si luxoasa. Tonurile mai deschise de violet vor putea sa creeze un decor romantic si relaxat in bucataria voastra.
8. Bucatarii cu decor maro
Culoarea maro este asociata cu increderea, confortul, stabilitatea, caldura si siguranta. O bucatarie in care culoarea dominanta este maro va fi un spatiu deschis si relaxant unde va va face placere sa va invitati prietenii la cafea. Un decor maro poate influenta starea de spirit in functie de nuanta aleasa. Astfel, un maro mai inchis va exprima masculinitate, putere si stabilitate iar tonurile mai deschise vor exprima feminitate, sensibilitate si romantism. In general, aceasta este o culoare practica si neutra, putandu-se combina foarte usor cu alte culori pentru crearea unui decor armonios. Puteti opta insa si pentru o pardoseala placata cu gresie maro bej 25 x50 cm, care va reusi sa intregeasca orice decor.
9. Bucatarii cu decor negru
Negru starneste controverse ori de cate ori se doreste folosirea lui in amenajarile interioare. Acest lucru este din cauza stereotipurilor create in timp conform carora negrul este culoare pentru doliu. Cu toate acestea, intr-o combinatie inspirata, negrul poate sa contribuie la crearea unui decor elegant si deosebit la fel ca celelate culori prezentate anterior. In plus, negrul este o nuanta clasica care va fi intotdeauna la moda. Puteti sa experimentati combinand negrul cu alte culori, dar nicio combinatie nu va fi mai populara decat cea alb cu negru.
Bucatariile cu un decor rosu negru vor fi luxoase si elegante, aceasta fiind una din cele mai in voga combinatii din acest an. Pentru decoruri mai confortabile puteti sa folositi numai anumite elemente decorative negre creand astfel un design mai original.
10. Bucatarii cu decor alb
Cea mai importanta calitate a albului este ca mareste campul vizual intr-o incapere. In plus, intr-un decor alb se pot folosi elemente decorative de orice culoare. O bucatarie alba in intregime nu este foarte practica dar este extrem de eleganta. De aceea, trebuie sa fiti foarte atenti cu un astfel de decor deoarece nuantele prea deschise pot cauza dureri de cap sau un inconfort la nivelul ochilor. Mobila de bucatarie alba intr-un decor alb simplu va face ca tot decorul sa para anost, dand impresia unui salon de spital. Decorul alb va fi la moda intotdeauna putandu-se incadra si in stilurile de amenajare moderne si minimaliste.