Horoscop Azi

Bărbatul cântă la pian în mijlocul oceanului, printre ghețari

Pianistul și compozitorul italian Ludovico Einaudi este cunoscut în toată lumea și a avut o carieră incredibilă în industria muzicală, în special în ceea ce privește coloanele sonore ale filmelor, dar și albumele sale.

Acesta și-a unit forțele cu Greenpeace printr-o colaborare care are ca scop informarea legată de frumusețea, dar și degradarea înceată a Oceanului Arctic. Împreună, au creat un filmuleț incredibil care spune o poveste emoționantă, dar înfricoșătoare.

Ludovico și Greeanpeace au ajuns în apropierea ghețarului Wahlenbergbreen, din Svalbard, Norvegia. Pianistul este poziționat pe o platformă plutitoare, decorată în așa fel încât seamănă cu un un ghețar pe apă.

Nu putem vedea nimic, decât pe Ludovico și pianul său superb BB pe această platformă care plutește printre ghețarii neîndurători care se topesc în jurul lui. Chiar dacă priveliștea este spectaculoasă, ceea ce se vede acum este doar o amintiri a ceea ce era în trecut acolo.

Imaginile încep în tăcere, având ca zgomot de fundal doar cântecul păsărilor și zgomotul oceanului, atunci când se aude sunetul unei crăpături la distanță, ceea ce îl sperie pe Ludovico și îl face să își îndrepte atenția spre locul din care a venit sunetul.

Se întoarce cu fața către pian și începe să cânte melodia “Elegy for the Arctic”, o piesă prin care artistul își ia la revedere de la fostul oceanul Arctic, un elogiu pentru frumuseșea acestuia din trecut. Pe măsură ce cântă și plutește, putem vedea bucăți enorme de gheață care se desprind și cad din apă, scoțând sunete înfiorătoare.

Uneori, aceste sunete sunt atât de înfricoșătoare, sunete de disperare ale oceanului, formând aproape o armonie cu sunetele scoase de pianul compozitorului. Această combinație este una extrem de puternică și poate face oricui pielea de găină.

Totuși, speranța nu este pierdută. Pe măsură ce Ludovico este cu lacrimi în ochi până la final, ultima notă a melodiei sună ca și cum nu este terminată. Chiar dacă acesta cântă o melodie de rămas bun, mai sunt lucruri care pot fi făcute – povestea încă nu s-a terminat.

Există frumusețe în prestația sa și toate emoțiile combinate l-au adus în pragul tristeții, cu lacrimi reale în ochi. Acest moment este atât de autentic și de organic – și merită privit din nou și din nou. Este un moment pe care îl întâlnim rar în viețile noastre, deși natura și muzica se împletesc des în viața de zi cu zi.

Chiar dacă am văzut multe documentare și filme legate de încălzirea globală și cunoaștem, în principiu, efectele acesteia, nu vedea foarte des cât de tare sunt afectate anumite părți ale lumii în care trăim.

Știm că sunt afectate multe specii de animale care participă la un ciclu normal al vieții, ceea ce, în mod cert, afectează modul în care funcționează mediul înconjurător, și știm și despre topirea ghețarilor, doar că diferit să vedea asta în decursul a câtorva minute.

Forța cu care aceștia cad este nemaipomenită, dar și înfricoșătoare. Poate că astfel de imagini ar trebui să ne ridice semne de întrebare legate de modul în care ne purtăm cu planeta pe care trăim.