Horoscop Azi

Ce nu știai despre Dragobete. Ce nu ai voie să faci duminică, 24 februarie

Obiceiuri și tradiții de Dragobete. Românii celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii.

Obiceiuri și tradiții de Dragobete. Superstiţiile spun că cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an.

Obiceiuri și tradiții de Dragobete. Bătrânii credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă. În anumite zone ale ţării, în această zi, tinerii se logodesc şi îşi promit credinţa şi iubire.

Obiceiuri și tradiții de Dragobete. Se mai spune că astăzi bărbaţii nu au voie să supere femeile, astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion. Iar fetele trebuie să iasă la întâlniri cu băieţi, altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an.

Obiceiuri de Dragobete

Culesul primelor flori
Fetele şi băieţii culeg primele flori ale primăverii pentru a fi feriţi de boli şi de necazuri.

Zăpada zânelor
Fetele necăsătorite topesc zăpadă, apoi se spală cu apa rezultată pe faţă pentru a fi mai frumoase şi mai atrăgătoare.

Plânsul interzis
De Dragobete, este interzis să plângi. Lacrimile care curg în această zi aduc supărări şi necazuri.

Animalele nu se sacrifică
Gospodarii nu sacrifică animale domestice. În această zi, animalele îşi găsesc perechea şi aduc prosperitate.

Poate că nu știai, dar tradiția spune că persoanele care nu sărbătoreau Dragobetele erau blestemate să nu poată iubi în acel an. Dacă vremea era urâtă, tinerii se strângeau într-o casă unde petreceau și legau prietenii. În anumite zone din țară, tinerele aruncau acuzații de urâciune pentru farmecele făcute împotriva rivalelor din iubire, în timp ce băieții își făceau crestături pe braț în formă de cruce, își atingeau tăieturile și făceau jurăminte pentru a rămâne frați de sânge.