Horoscop Azi

Japonezii contruiesc case ieftine în 3 ore, care pot rezista 300 de ani

Specialiștii japonezi au învățat să construiască rapid case ieftine, capabile să reziste 300 de ani. Casele pe care le vedeți în imagini, se contruiesc timp de 3 ore, iar costul mediu pentru o astfel de construcție este de 2000 de dolari americani.

Industria construcțiilor rămâne a fi încă un domeniu destul de riscant, dacă se reduce timpul și costul unei construcții, se poate de economisit și de eliberat o cantitate mare de energie, soluționând astfel problema energiei în societatea modernă.

Compania japoneză Japan Dome House construiește deja de 15 ani case din material plastic spongios sub formă de cupolă. În anul 2016, când în Kumamoto a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, foarte multe locuințe au fost distruse și oamenii au rămas fără acoperiș deasupra capului.

Prin urmare, în stațiunea de odihnă Aso Farm Land au fost construite din plastic spongios 480 de case sub formă de cupolă, care nu s-au deteriorat nici până în prezent.

După ce aceste case s-au dovedit a fi destul de trainice, oamenii și specialiștii au început să fie interesați de ele.

Cercetătorii spun că forma de cupolă nu a fost aleasă întâmplător. Semisfera este foarte rezistentă la mișcările tectonice.

Însăși procesul de construcție durează un timp record – doar 3 ore. Mai întâi blocurile din plastic expandat sunt prelucrate cu mortar refractar rezistent la căldură, după care din ele se face carcasa locuinței.

Apoi în acestea se taie goluri pentru geamuri și uși. Apoi pereții exteriori și interiori sunt acoperiți cu tencuială.

Casele traditionale

In Japonia nu numai conditiile geografice ale tarii,clima,frecventele cutremure sau materialul de constructie din belsug disponibil-lemnul-au conditionat felul cu totul original al locuintelor si caracterul,ideile,gustul ,treditiile,geniul lor national.

Pana in secolul trecut aproape toate casele erau de lemn.

Intr-o tara cu 50 de vulcani activi, in care se inregistreaza in medie 3-4 cutremure zilnic, iar intr-un an 9-10 taifunuri, casa trebuia sa fie cat mai simpla, mai usoara, mai rezistenta prin insasi elasticitatea materialului de constructie, care se gasea suficient – padurile acoperind 70% din suprafata tarii.

In orase, casele mai modeste nu difereau mult de cele mijlocii dintr-un sat:peretii-din impletituri de trestie sau bambus si totul acoperit cu un strat gros de lut. Casele celor mai instariti sau ale celor cu adevarat bogati, sau ale nobililor aveau un acoperis imens(stabilitatea casei era asigurata de greutatea acestuia), foarte mult iesit in afara,acoperind o veranda prelungita de jur-imprejurul casei.

Podeaua intregii case, planseul de scandura se inalta cam la un metru deasupra solului. Peretii exteriori propiu-zisi, peretii si continui nu existau decat o aplicatie de mortar, de ipsos sau de lut pe sipcile continui de bambus.