Oalele emailate de bună calitate nu vor dispărea ușor de prin bucătării, chiar dacă au apărut vase de gătit moderne din teflon, ceramică sau inox.
O tigaie sau o oală emailată poate fi făcută din fontă sau din fier, acoperite cu un strat gros și rezistent de email, care se poate păta în timp din cauza grăsimilor și a sosurilor arse.
Oalele emailate rezistă ani de zile la temperaturi mari, și pe flacără, și în cuptor. Cu timpul, însă, se pot acoperi de un strat subțire de grăsime arsă pe care nu este bine să îl îndepărtezi folosind soluții abrazive care strică luciul emailului.
Pentru a curăța vasele emailate nu îți trebuie soluții scumpe și complicate, doar un detergent bun și puțin mai multă răbdare.
Cea mai simplă soluție să cureți oalele emailate
Fie că sunt din fontă sau din tablă, oalele și tigăile emailate nu se spală la mașină și nu se curăță cu bureți și prafuri abrazive.
Ele se țin la înmuiat în apă fierbinte, în care adaugi bicarbonat și detergent lichid de vase. Trebuie să ai răbdare să le lași la înmuiat cel puțin o oră, mai ales dacă petele de grăsime și sosuri sunt vechi și bine închegate.
După ce se înmoaie bine oala, vei vedea că depunerile de grăsime se curăță mult mai ușor. Folosește o periuță de vase sau un burete mai aspru și curăță bine toată mizeria.
Cum se albește emailul la interior
Marea problemă cu oalele emailate este aceea că, la interior, încep să se îngălbenească sau capătă nuanțe gri de la sucul de roșii, ce la carne sau alte alimente care pătează.
Cu timpul, emailul care nu a fost de o calitate prea bună, începe să crape, iar în fisurile microscopice se strecoară grăsime și coloranții din mâncare. De asemenea, pe pereții interiori ai acestor oale se pot depune săruri din apă.
Le poți albi cu o soluție din oțet și bicarbonat de sodiu, pe care trebuie să o lași să acționeze cel puțin 20 de minute. Apoi este suficient să le speli cu detergent de vase.